2012 podobno nie jest zbyt fajny ^^
Za to ja dzisiaj Byłem na Avatarze - polecam wszystkim, bo film jest genialny.
Avatar – film amerykański z gatunku science fiction, którego twórcą, scenarzystą i reżyserem jest
James Cameron. Jest to pierwszy od 12 lat film fabularny tego reżysera. Szacowany budżet filmu wynosi 237 milionów dolarów i jest obecnie trzecim najdroższym filmem w historii kina.
Światowa premiera filmu odbyła się 18 grudnia 2009 roku. W Polsce film trafił do kin 25 grudnia 2009.
Streszczenie fabuły:
Akcja filmu rozgrywa się w XXII wieku. Główny bohater, Jake Sully, to sparaliżowany od pasa w dół weteran. Otrzymuje szansę by ponownie chodzić w ramach programu Avatar prowadzonego na Pandorze - księżycu gazowego giganta w układzie Alfa Centauri. Zamieszkuje go rasa humanoidalnych Na'vi - z ich DNA skrzyżowanego z DNA ludzi hoduje się ciała zwane "awatarami". Ludzki kontroler może zdalnie sterować takim ciałem i czuć to samo co jego awatar. Na Pandorze Jake zostaje wrzucony w sam środek narastającego konfliktu między ludzkimi przybyszami a Na'vi żyjącymi na etapie łuków i włóczni. Ludzie chcą za wszelką cenę pozyskać z Pandory bezcenne Unobtainium - nadprzewodnik zachowujący swoje właściwości nawet w temperaturach pokojowych. Jednocześnie zachowują się bezlitośnie wobec niezwykłej fauny i flory globu. Jake z czasem zaczyna dostrzegać mądrość Na'vi i zastanawia się, czy stoi po dobrej stronie...
-----------------
Pewnie niektórzy się zniechęcą po pierwszych zdaniach, kiedy przeczytają, że to jest film science fiction, że w przyszłości, że 'kosmici' itd. - ale zapewniam, że również nie znoszę filmów tego typu. Poszedłem do kina, bo się naczytałem licznych zapowiedzi i recenzji zaraz po premierze... No i to w końcu James Cameron stoi za tym filmem, więc też wypadało obejrzeć z tego powodu

Spodziewałem się dobrego filmu, ale to co zobaczyłem było genialne

Może fabuła nie jest jakoś wybitnie fascynująca, ale warto zobaczyć ten film chociażby dla efektów specjalnych, które są niesamowite. No i oczywiście film trzeba obejrzeć w kinie 3D, inaczej świadomie odbierzecie sobie ponad połowę przyjemności oglądania, bo to właśnie ta technologia sprawia, że to wszystko wygląda tak świetnie.
Jak ktoś chce, to daję trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=cRdxXPV9GNQ - bo obejrzeniu go też nie byłem jakoś szczególnie mocno przekonany do filmu. W ogóle nie oddaje tego, co można przeżyć w kinie.